Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Κομάντος εν δράσει!! Νυχτερινή πορεία 42 χιλιομέτρων στο Βέρμιο από την Β΄ ΜΚΔ!

Το ότι η Β΄Μοίρα Καταδρομών αποτελεί την αιχμή του δόρατος της 1ης ΜΠ είναι γνωστό στους αξιωματικούς της και ειδικά στο Μέραρχο Υπγο κ. Βερίγο, ο οποίος υπήρξε πρόσφατα ως Ταξίαρχος και διοικητής της 1ης ΤΑΞ/ ΚΑΔ-ΑΛ, στην οποία υπάγεται οργανικά η Β΄ΜΚΔ.  Χθες το βράδυ,(σημ. η πορεία έγινε 17/18  Μαΐου 2011)  πραγματοποίησε την ετήσια νυχτερινή πορεία 42 χιλιομέτρων στον ορεινό όγκο του Βερμίου.

Κατάκοπους αλλά πάντοτε ακμαίους συναντήσαμε χθες το πρωί τους κομάντος ( πολλοί εκ των οποίων που ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό των Καταδρομών την έχουν κάνει αγόγγυστα πάμπολλες φορές!!) στην τελική φάση της πορείας, με πλήρη φόρτο μάχης, ενώ μας συγκίνησε το γεγονός ότι στην πορεία έλαβε μέρος και μια γυναίκα καταδρομέας! 

Η πορεία με επικεφαλής τον διοικητή της Β΄ΜΚΔ Ανχη κ. Συρμόπουλο, κατέληξε στις 9 το πρωί και μετά από μια 13ωρη κοπιαστική διαδρομή, με ανάβαση στα 1900 μέτρα υψόμετρο, στο στρατόπεδο, όπου και προσφέρθηκε ο καθιερωμένος πατσάς!! Να είναι γεροί όλοι τους και να συνεχίσουν να αποτελούν την αιχμή του δόρατος της προάσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας.

ΓΕΣ: Η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, άσκηση «Αιγιαλός»

Την Τρίτη 31 Μαρτίου και την Τετάρτη 01 Απριλίου 2015, πραγματοποιήθηκε η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων «ΑΙΓΙΑΛΟΣ 02/2015» από Μονάδες και Ανεξάρτητες Υπομονάδες της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.
Η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών συγκροτήθηκε το 1988, με την αναδιοργάνωση των Ειδικών Δυνάμεων και προέρχεται από το 32 Σύνταγμα Πεζοναυτών που κατά την αναδιοργάνωση οι δυνάμεις του υπήχθησαν στην ταξιαρχία.
Οι μονάδες- ανεξάρτητες υπομονάδες της ταξιαρχίας διεξάγουν εκπαίδευση σύμφωνα με τις Γενικές Οδηγίες Εκπαιδεύσεως / ΓΕΣ και τις Ειδικές Οδηγίες Εκπαιδεύσεως της Διευθύνσεως Ειδικών Δυνάμεων.
Τα τάγματα πεζοναυτών και μερικώς οι υπόλοιπες μονάδες-ανεξάρτητες, υπομονάδες εκπαιδεύονται με έμφαση στα αντικείμενα πεζοναυτών και καταδρομών. Η Ταξιαρχία συμμετέχει με μέρος ή το σύνολό της στις περισσότερες προγραμματισμένες τακτικές ασκήσεις μετά στρατευμάτων μεγάλης κλίμακας που διεξάγονται κάθε χρόνο.
TAMS_Aigialos_7

Ταχύπλοα Mark-V για την ΔΥΚ

Σύμφωνα με το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του περιοδικού Δούρειος Ίππος, κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του πρώην Α/ΓΕΝ Αντιναυάρχου Κοσμά Χρηστίδη στις ΗΠΑ, ο τελευταίος ζήτησε να παραχωρηθεί στο Πολεμικό Ναυτικό αριθμόςσκαφών ειδικών επιχειρήσεων Mk-V που αποσύρουν οι Seals. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες 8 σκάφη βρίσκονται σε κατάσταση μακράς αποθήκευσης και τα υπόλοιπα 12 πρόκειται να αποσυρθούν ως το τέλος του έτους, καθώς οι Αμερικανοί πιθανόν τα αντικαθιστούν με τα νεώτερα Mk-V ver1.


Το Mark-V, αντικατέστησε το HSB (High Speed Boat) που χρησιμοποιούσαν οι Ειδικές Μονάδες Σκαφών και οι Seals στον Πόλεμο του Κόλπου. Ο συγκεκριμένος τύπος παρουσίαζε συχνά βλάβες και καθώς ήταν βασισμένος σε πολιτική σχεδίαση δεν διέθετε τους απαιτούμενος χώρους για την μεταφορά ικανού αριθμού βατραχανθρώπων και του εξοπλισμού τους. Έτσι η Halter Marine κέρδισε συμβόλαιο ναυπήγησης συνολικά 20 Μk-V για λογαριασμό του Αμερικανικού Ναυτικού, με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινούν το 1995. Tα σκάφη χρησιμοποιούνται από τους Seals κυρίως ως μέσο διείσδυσης υψηλής ταχύτητας και έχουν την δυνατότητα μεταφοράς μια ομάδα ειδικών δυνάμεων 16 ατόμων, πέραν των πέντε ανδρών του πληρώματος. Το σκάφος μπορεί να μεταφέρει ελαστικές λέμβους και διαθέτει γλίστρα στην πρύμνη για την εξαπόλυση τους.

Tο μήκος 25 μέτρων, και εκτοπίσματος 68 τόνων σκάφος, κινούν δύο 12-κύλινδροι κινητήρες ντίζελ MTU TE94 και δύο υδροτζέτ KaMeWa K50S, εξασφαλίζοντας μέγιστη ταχύτητα 50 κόμβων και ακτίνα δράσης 500 ναυτικών μιλίων. Διαθέτει πέντε σταθμούς οπλισμού, οι οποίοι φιλοξενούν από πολυβόλα 0.50 έως βομβιδοβόλα των 40mm, προσφέροντας δυνατότητα εξαπόλυσης μεγάλου όγκου πυρός και ικανοποιητική περιμετρική κάλυψη. Έχει αναφερθεί και η μεταφορά φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger.


Mε το πρόγραμμα αγοράς σκαφών συνοδείας για τις ανάγκες των Ειδικών Δυνάμεων να θεωρείται νεκρό λόγω έλλειψης πόρων, η πιθανότητα παραχώρησης αριθμού Mk-V θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις-  να καλύψει μέρος των επιχειρησιακών αναγκών στο Αιγαίο. Η ΔΥΚ σήμερα βασίζεται σε ένα ετερόκλητο στολίσκο ταχέων σκαφών, η πλειονότητα των οποίων είναι μετασκευασμένα ταχύπλοα μη-στρατιωτικών προδιαγραφών - κατασχεμένα σκάφη αναψυχής ή δωρεές.



Η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος

Η προϊστορία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος, αφηγημένη από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και από τον Ηρόδοτο και από άλλους ιστορικούς της αρχαίας Ελλάδος, αλλά και του Μεσαιωνικού Ελληνισμού και του υπόδουλου Γένους και του επαναστατημένου το 1821 Έθνους, ενέχει μεγάλες ώρες ηρωϊκού ήθους, υψωμένες στη σφαίρα του θρύλου, καθώς και πολύτιμα διδάγματα πολεμικής τέχνης. 

Και υπήρξε η ένδοξη αυτή προϊστορία, πηγή εµπνεύσεων και παροτρύνσεων, ή και χορηγός τίτλων ευγένειας, για τις Ένοπλες ∆υνάµεις της Νεώτερης Ελλάδος, επιφορτισµένες αρχήθεν µε διπλή αποστολή: αµυντική του υφιστάµενου εθνικού εδάφους, αλλά, έως το 1922 τουλάχιστον, και αλυτρωτική των υποδούλων Ελλήνων. Συµπληρώθηκαν δεκαεπτά δεκαετίες ήδη από την πρώτη συγκρότησή τους επί Καποδίστρια. Και στην έκτοτε ιστορία τους υπήρξαν και φάσεις βαριάς κακοδαιµονίας, όπως το 1897 και το 1922, απότοκες όµως της οικτρά σφαλερής πολιτικής των τότε κυβερνήσεων, και φάσεις εξαίσιας επιτυχίας και πολεµικής αριστείας, όπως ιδιαίτερα το 1912-1913 και το 1940-1941. 

Επίτευγµα των Ενόπλων ∆υνάµεων της Ελλάδος, αλλά και της ορθής πολιτικής του Ελευθερίου Βενιζέλου, υπήρξε η διπλασίαση το 1913 του εδάφους της Ελληνικής Επικράτειας και η επαύξησή του µε τη ∆υτική Θράκη το 1919. Επίτευγµα, έστω έµµεσο, των Ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων, ως ηθική αµοιβή των αγώνων και των θυσιών τους από 1940 έως 1945, υπήρξε επίσης η Ένωση της ∆ωδεκανήσου µε την Ελλάδα το 1947 

Τον Αύγουστο του 1922, στις φλόγες της Σµύρνης αποτεφρώθηκε µεταξύ άλλων η, επί δεκαετίες εµπνευστική της ελληνικής πολιτικής, αλυτρωτική Μεγάλη Ιδέα. Προπάντων όµως έληξε τότε ο ιστορικός χρόνος της παρουσίας Ελλήνων στη Μικρά Ασία, χώρο µεγαλουργίας του Ελληνικού έθνους από αιώνων. Πόση ανθρώπινη δυστυχία υποσηµαίνεται και πόσο βαριά ιστορική αλήθεια σηµαίνεται µε την ψυχρή αυτή έκφραση για την Εθνική Συµφορά του 1922!

ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΔΥΚ

Η ΔΥΚ χάνει πολύ λίγο χρόνο ασχολούμενη με αντικείμενα άσχετα με την αποστολή της (παρελάσεις κ.τλ.) και είναι εξοπλισμένη με μια ποικιλία σύγχρονου οπλισμού για την κάλυψη των αναγκών της. Το παλαιό πιστόλι M-1911A1 των 0,45' έχει αντικατασταθεί από το Glock 17 των 9mm, που έχει την ικανότητα βολής κάτω από την επιφάνεια του νερού και μεγαλύτερη ισχύ πυρός (γεμιστήρας 17 ή 19 φυσιγγίων). Χρησιμοποιείται επίσης το Glock 18 με δυνατότητα αυτόματης βολής και θεωρητική ταχυβολία 1300 β.α.λ., με γεμιστήρες 17, 19 ή 33 φυσιγγίων.
Ως στάνταρ τυφέκιο έχει επιλεχθεί το αμερικάνικο M-16 στα μοντέλα A1, A2 και Carbine των 5,56 mm, συνδυαζόμενο με το βομβιδοβόλο M-203 των 40 mm. 



Υπάρχει επίσης το αυτόματο Ingram Model 11 των 9 mm γνωστότερο ως Cobray, το αυτόματο XM-177E2 Commando των 5,56 mm και το πολυβόλο MG-3 των 7,62 mm.

 Στα πλαίσια αναβάθμισης του εξοπλισμού των Ειδικών Δυνάμεων, η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών παρέλαβε τα ελαφρά πολυβόλα MAG-58 των 7,62mm που αυξάνουν δραστικά την ισχύ πυρός των ομάδων μάχης σε σχέση με το παλαιότερο FN MAG του ίδιου διαμετρήματος. Συνολικά στις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις έχουν παραδοθεί 125 όλμοι C6-210 Commando των 60mm, 633 αυτόματα βομβιδοβόλα GMG 40mm της H&K και 750 ελαφρά πολυβόλα Minimi.
Τέλος, σε υπηρεσία βρίσκονται εκτοξευτές ρουκετών M-72A2 των 66 mm μέχρι και βαλίστρες, μαζί με διόπτρες ελεύθερης σκόπευσης, ενώ η μονάδα είναι εφοδιασμένη με σύγχρονα πυρομαχικά κι εκρηκτικά, υπερσύγχρονα μέσα επικοινωνιών, καταδυτικό εξοπλισμό που επιτρέπει την υποβρύχια κολύμβηση χωρίς την εμφάνιση φυσαλίδων που προδίδουν την παρουσία τους, πλωτά μέσα αλλά και με μίνι υποβρύχια (Swimmer Delivery Vehicles)

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΠΛΩΝ

Η ΕΒΟ ιδρύθηκε το 1977 και ξεκίνησε με τη λειτουργία του εργοστασίου της στο Αίγιο αρχικώς με τη συναρμολόγηση του τυφεκίου G3 και στη συνέχεια με την πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, φτάνοντας σε επίπεδα ελληνικής προστιθέμενης αξίας της τάξης του 90%. 

Το εργοστάσιο βρίσκεται σε έκταση 90 στρεµµάτων, µε στεγασµένο χώρο 22 στρέµµατα. Αποτελείται από 12 τµήµατα παραγωγής και διαθέτει το σύνολο σχεδόν της εφηρµοσµένης τεχνολογίας κατεργασίας µετάλλων, ήτοι φρέζες, τόρνους, λειαντικές, σφυρηλατικές, πρέσσες έκκεντρες και υδραυλικές, ηλεκτροδιαβρώσεις βύθισης και σύρµατος, εγκαταστάσεις θερµικών και επιφανειακών διεργασιών, CNC κέντρα κατεργασίας, καθώς και CNC µηχανές µετρήσεως 3 αξόνων µε ακρίβεια µέτρησης δέκατο του µικρού (1/10 του χιλιοστού του χιλιοστοµέτρου). 

Μέρος του εξοπλισµού που διαθέτει το εργοστάσιο αποτελείται από σύγχρονα µηχανήµατα παραγωγής και µε την υλοποίηση των εξαγγελιών του κ. υπουργού Εθνικής Άµυνας για την ανάθεση του τυφεκίου 5,56mm, αλλά και σε συνδυασµό µε την υλοποίηση των συµβάσεων για τα πολυβοµβιδοβόλα 40mm και τα πιστόλια USP, προβλέπονται επενδύσεις σε CNC-κέντρα σύγχρονης τεχνολογίας, προκειµένου το εργοστάσιο να µπορεί να ανταποκριθεί ανταγωνιστικά τόσο στα παραπάνω προγράµµατα, όσο και σε επικείµενα προγράµµατα συµπαραγωγής. 

Η µέχρι σήµερα παραγωγή του εργοστασίου, αποτιµώντας την µε σηµερινές αξίες, ανέρχεται σε περίπου 160 δισ. δρχ. Εξ' αυτών αναλογούν για αγορές Α΄ υλών / Εργαλείων περίπου 35 δισ. δρχ. 

Η εξοικονόµηση συναλλάγµατος κατά 125 δισ. δρχ. αντιστοιχεί σε περίπου 6 δισ./έτος. Από το ποσό αυτό περίπου 4 δισ. δρχ. διοχετεύονται ως µισθοδοσία του προσωπικού, στην κατανάλωση αγαθών και -κατά συνέπεια- στην ενίσχυση της οικονοµίας της περιοχής.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Μονάδες Υποβρυχίων Καταστροφών ΠΝ

Γνωστοί και σαν 'βατραχάνθρωποι'. Ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό. Ξεχωρίζουν για τη σκληρή εκπαίδευση και το υψηλό επίπεδο μαχητικής τους ικανότητας. Αναλαμβάνουν αποστολές υποβρυχίων καταστροφών, εξουδετέρωσης ναρκών και άλλων ειδικών επιχειρήσεων.

Η Δ.Υ.Κ. (ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ) είναι μια από τις Διοικήσεις του Αρχηγείου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού.


Ελάχιστοι υποψήφιοι βατραχάνθρωποι περνούν επιτυχώς τις δοκιμασίες της περιβόητης διαβολοεβδομάδας. Το πρόγραμμα έχει ολονύχτιες ασκήσεις, κολύμπι στη λάσπη, ξαγρύπνια, τροχάδην σε δύσβατες περιοχές, καθημερινό κολύμπι αποστάσεων που θυμίζουν μαραθώνιο και άλλες ταλαιπωρίες. «Η αλήθεια είναι ότι στη διάρκεια της διαβολοεβδομάδας τούς πεθαίνουμε κυριολεκτικά. Πρόκειται για το τέλος της α' φάσης της βασικής εκπαίδευσης όπου τους έχουμε φτιάξει σωματικά και ψυχικά και θέλουμε να διαπιστώσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να δεχθούν τεχνική πληροφόρηση: για όπλα, τεχνικές ανορθόδοξου πολέμου, τεχνικές καταδύσεων κ.ά. Θέλουμε να ξέρουμε ότι είναι οι κατάλληλοι, ότι αντέχουν...», εξηγεί ο υποδιοικητής της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης πλωτάρχης Κωνσταντίνος Ματάλας.

Φυσικά «κόβονται» πολλοί. Από τους 150 εθελοντές που προσέρχονται στη Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών αποφοιτούν αισίως περί τους 15: επανδρώνουν τις Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφών και οι δύσκολες μέρες συνεχίζονται. Ανάλογα με τις αποστολές της ομάδας τους ρυθμίζεται και η εκπαίδευσή τους σε ειδικά σχολεία: ανορθόδοξου πολέμου, αλεξιπτωτιστών, ειδικών όπλων κλπ. Για τους βατραχανθρώπους «η μόνη εύκολη μέρα ήταν η χθεσινή. Απλώς επειδή έχει περάσει». Λέξεις όπως φόβος, πείνα, κούραση, πόνος δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιό τους. «Η δουλειά μας είναι θάλασσα - ακτή, ακτή - θάλασσα συνέχεια. Είμαστε σαν πραγματικά αμφίβια όντα. Η δεύτερη φύση μας είναι το νερό και φίλοι μας τα ψάρια», λέει ένας βατραχάνθρωπος.

Οσες ώρες και αν βρίσκονται στη θάλασσα δεν καταλαβαίνουν από κρύο. Οπως λένε και οι ίδιοι, «όλα ξεπερνιούνται. Ολες οι δυσκολίες είναι στο μυαλό. Οταν παίρνεις μέρος σε μια επιχείρηση δεν υπολογίζεις τίποτε. Τα ξεχνάς όλα ­ και το σκοτάδι και το νερό». ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ





Δυνάμεις Πεζοναυτών

Εκπαιδεύονται σε αποβατικές ενέργειες με πλοία του Στόλου και πλωτά μέσα των Ειδικών Δυνάμεων. Η εκπαίδευσή τους, τα στελέχη τους και οι ασκήσεις τους είναι κοινές με τις υπόλοιπες δυνάμεις καταδρομών. Τάγματα πεζοναυτών 521ΤΠΝ, 505ΤΠΝ, 575ΤΠΝ είναι οι μονάδες υπηρεσία των Ελλήνων Πεζοναυτών ( Βόλος, Χαλκίδα).



Μετά το τέλος του B' Π.Π. έγιναν αρκετές προσπάθειες οργάνωσης μονάδων ανάλογων των Πεζοναυτών, που όμως δεν καρποφόρησαν. Στα μέσα της δεκαετίας του '60 δημιουργήθηκαν δοκιμαστικά τμήματα πεζοναυτών και μετά την ικανοποιητική τους απόδοση σε διάφορες ασκήσεις αποφασίστηκε η δημιουργία ενός σώματος Πεζοναυτών οργανωμένου με βάση τα αμερικάνικα πρότυπα. Έτσι, στα τέλη του 1967 το 32ο Σύνταγμα Πεζικού μετονομάζεται σε 32ο Σύνταγμα Πεζοναυτών και αλλάζει η δομή του. Το 1974 το Σύνταγμα αναδιοργανώνεται και λαμβάνει μορφή Ταξιαρχίας (32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών) προικοδοτούμενο με μέσα υποστήριξης που αυξάνουν την ισχύ του.

Τα Τάγματα Πεζοναυτών έχουν βασικά τη σύνθεση Ταγμάτων Πεζικού, αποτελούμενα από 3 Λόχους Κρούσεως, 1 Λόχο Υποστηρίξεως Τάγματος (ΛΥΤ) και το Λόχο Διοικήσεως. Ο κάθε Λόχος Κρούσεως διαθέτει 3 Διμοιρίες των 3 Ομάδων και 1 Διμοιρία Υποστηρίξεως, που αποτελείται από Ομάδα Πολυβόλων με 6 στοιχεία, την Ομάδα Όλμων με 2 στοιχεία και την Ομάδα Αντιαρματικών με 6 στοιχεία. O ΛΥΤ είναι χωρισμένος σε Διμοιρία Όλμων με 2 Ομάδες των 2 στοιχείων η κάθε μία, Διμοιρία Αντιαρματικών με μια Ομάδα 4 στοιχείων MILAN και μια Ομάδα 4 στοιχείων Π.Α.Ο. των 106mm, Διμοιρία πολυβόλων με μια Ομάδα 6 στοιχείων πολυβόλων M-2HB των 12,7 mm, Διμοιρία Πυραύλων με μια Ομάδα 4 πυραύλων ΚΕΡΑΥΝΟΣ, Διμοιρία Σκαπανέων και Διμοιρία Διοικήσεως.

Οι Πεζοναύτες πρόσφατα διαχωρίστηκαν από τις Ειδικές Δυνάμεις (Καταδρομείς – Αλεξιπτωτιστές) και αποτελούν πλέον ξεχωριστές Μονάδες. Οι Μονάδες των Δυνάμεων Πεζοναυτών (ΠΖΝ), δεν εφαρμόζουν τις δραστηριότητες και την εκπαίδευση των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, αλλά ακολουθούν ιδιαίτερη εκπαίδευση, προσαρμοσμένη κυρίως στον τακτικό αγώνα και στην αμφίβια εκπαίδευση, σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό. Από τα αντικείμενα των Ειδικών Δυνάμεων, διατηρούνται μόνο εκείνα που κρίνονται απαραίτητα για τη βελτίωση των σωματικών και ψυχικών ικανοτήτων των Πεζοναυτών.
Όσοι επιλέγονται να υπηρετήσουν ως Πεζοναύτες κατατάσσονται στο 505 Τάγμα Πεζοναυτών (ΒΟΛΟΣ), το οποίο λειτουργεί και ως Κέντρο Εκπαιδεύσεως. Σύμφωνα με την Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ/ΔΕΔ), τα κρια κριτήρια Πεζοναυτών συνοψίζονται στα εξή:
  • Να είναι ικανοί κατηγορίας πρώτης (Ι1)
  • Να έχουν ανάστημα άνω του 1.65 μ.
  • Να είναι πλήρους θητείας ή ΥΠΕΚ 9μήνου
  • Να είναι τολμηροί και πειθαρχημένοι
  • Να μην είναι χαρακτηριστικά υπέρβαροι
  • Να μην προέρχονται από αναβολή για λόγους υγείας
Οι κατατασσόμενοι στους πεζοναύτες (505 ΤΠ/Ν-ΚΕΝ) δεν επιλέγονται για ΕΛ.ΔΥ.Κ., ενώ η μοριοδότηση των υπηρετούντων στις μονάδες ΠΖΝ κληρωτών οπλιτών για την πρόσληψη των επιθυμούντων σε υπηρεσίες του Δημοσίου ή ως ΕΠ.ΟΠ., θα συνεχίσει να γίνεται μέχρι και τις Ε.Σ.Σ.Ο. του έτους 2007. Από 1 Ιανουαρίου 2008 δεν θα υφίσταται ανάλογη μοριοδότηση. Οι πεζοναύτες και οι κληρωτοί οπλίτες όλων των Όπλων-Σωμάτων (Ο-Σ) που τοποθετούνται στις μονάδες της Ταξιαρχίας υπηρετούν σ' αυτή μέχρι απολύσεώς τους, εκτός των παρακάτω περιπτώσεων:
  • Εφόσον διαπιστωθεί από το 505ΤΠ/Ν-ΚΕΝ κατά την κατάταξη, ότι δεν πληρούν τα κριτήρια επιλογής
  • Όταν μεταβληθεί η σωματική τους ικανότητα από Ι1 σε Ι2-3-4
  • Εφόσον μεταπέσουν σε κατηγορία θητείας, ΥΠΕΚ 6 ή 3 μηνών. Διευκρινίζεται ότι αναφορές για μετάταξη ή μετάθεση λόγω μειωμένης σωματικής ή ψυχικής αντοχής δεν θα λαμβάνονται υπόψη
Οι οπλίτες των λοιπών μονάδων – υπομονάδων της Ταξιαρχίας που προέρχονται από τα αντίστοιχα Ο-Σ (πλην Πεζικού), δεν είναι απαραίτητο να πληρούν τα κριτήρια των Πεζοναυτών, είναι αμετάθετοι και η τοποθέτησή τους εξαιρείται της γενικής πορείας των λοιπών στρατευσίμων. Η απόσπασή τους επιτρέπεται μόνο για μονάδες της Ταξιαρχίας, εφόσον το επιβάλλουν επιχειρησιακές ή υπηρεσιακές ανάγκες και έχουν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο παραμονής.
Όπως είπαμε, οι Πεζοναύτες είναι οργανωμένοι με βάση τα αμερικάνικα πρότυπα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ενσωματωμένη οργανικά τη δική του δύναμη τεθωρακισμένων και πυροβολικού (μία Ίλη Μέσων Αρμάτων και μια Πυροβολαρχία). Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Πυροβολαρχία αυτή είναι πλήρως αερομεταφερόμενη, καθώς οι Πεζοναύτες που την επανδρώνουν έχουν περάσει την εκπαίδευση αλεξιπτωτιστή και συντηρούν την ικανότητα αυτή κανονικά. Κλιμάκια Μηχανικού και Διαβιβάσεων μαζί με κλιμάκια Υγειονομικού, Εφοδιασμού και Μεταφορών, Υλικού Πολέμου κ.α., διατίθενται για την πλήρη κάλυψη των αναγκών, ενώ για την εξυπηρέτηση των Πεζοναυτών το Π.Ν. διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό πλοίων της Δ.Π.Α..

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Δυνάμεις Καταδρομών

Οι καταδρομείς, γνωστοί και ως ΛΟΚατζήδες ή πρασσινοσκούφηδες, χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες, ανάλογα με την φύση της αποστολής τους.
1. Ορεινοί Καταδρομείς: Γνωστοί και ως ΛΟΚ (Λόχος Ορεινών Καταδρομών). Ειδικεύονται στον ορεινό αγώνα, την επιβίωση και τον ανορθόδοξο πόλεμο. Οι ορεινές μοίρες καταδρομών Β' ΜΚ, Δ' ΜΚ, Ε' ΜΚ, είναι οι μονάδες σε υπηρεσία των Ελλήνων Ορεινών Καταδρομέων (Θεσσαλονίκη, Νάουσα, Δράμα)

2. Αμφίβιοι Καταδρομείς: Αποστολή τους είναι η προστασία των ελληνικών νησιών. Επανδρώνουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Οι αμφίβιες μοίρες καταδρομών Α' Μ.Α.Κ., Γ' Μ.Α.Κ., Ι' Μ.Α.Κ. Ζ' Μ.Α.Κ., είναι οι μονάδες σε υπηρεσία των Ελλήνων Αμφίβιων Καταδρομέων (Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος, Νέα Πέραμος Αττικής)

3. Αλεξιπτωτιστές: Λαμβάνουν βασική και ειδική εκπαίδευση στα αλεξίπτωτα και τις εναέριες αποστολές. Χαρακτηριστικό τους, εκτός από τον πράσινο μπερέ, η περίφημη 'πουλάδα' στο στήθος που κοσμεί τη στολή τους. Οι μοίρες αλεξιπτωτιστών καταδρομών 1η Μ.ΑΛ., 2η Μ.ΑΛ., είναι οι μονάδες σε υπηρεσία των Ελλήνων Αλεξιπτωτιστών Καταδρομέων (Ασπρόπυργος, Χανιά)


4. Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών: (Ε.Τ.Α.) Είναι τμήμα της 2ης μοίρας αλεξιπτωτιστών και αποτελεί την πλέον επίλεκτη μονάδα του Ελληνικού Στρατού. Κύρια αποστολή είναι η στρατηγική αναγνώριση σε μεγάλο βάθος πίσω από τις εχθρικές γραμμές και ο τρόπος οργάνωσης της μονάδας δεν έχει καμία σχέση με αυτήν άλλων μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων. Λόγω της λεπτής αποστολής του, το ETA επανδρώνεται από μόνιμα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων. Υπάγεται στην 2η Μ.ΑΛ. (Ασπρόπυργος)