Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Μονάδες Υποβρυχίων Καταστροφών ΠΝ

Γνωστοί και σαν 'βατραχάνθρωποι'. Ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό. Ξεχωρίζουν για τη σκληρή εκπαίδευση και το υψηλό επίπεδο μαχητικής τους ικανότητας. Αναλαμβάνουν αποστολές υποβρυχίων καταστροφών, εξουδετέρωσης ναρκών και άλλων ειδικών επιχειρήσεων.

Η Δ.Υ.Κ. (ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ) είναι μια από τις Διοικήσεις του Αρχηγείου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού.


Ελάχιστοι υποψήφιοι βατραχάνθρωποι περνούν επιτυχώς τις δοκιμασίες της περιβόητης διαβολοεβδομάδας. Το πρόγραμμα έχει ολονύχτιες ασκήσεις, κολύμπι στη λάσπη, ξαγρύπνια, τροχάδην σε δύσβατες περιοχές, καθημερινό κολύμπι αποστάσεων που θυμίζουν μαραθώνιο και άλλες ταλαιπωρίες. «Η αλήθεια είναι ότι στη διάρκεια της διαβολοεβδομάδας τούς πεθαίνουμε κυριολεκτικά. Πρόκειται για το τέλος της α' φάσης της βασικής εκπαίδευσης όπου τους έχουμε φτιάξει σωματικά και ψυχικά και θέλουμε να διαπιστώσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να δεχθούν τεχνική πληροφόρηση: για όπλα, τεχνικές ανορθόδοξου πολέμου, τεχνικές καταδύσεων κ.ά. Θέλουμε να ξέρουμε ότι είναι οι κατάλληλοι, ότι αντέχουν...», εξηγεί ο υποδιοικητής της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης πλωτάρχης Κωνσταντίνος Ματάλας.

Φυσικά «κόβονται» πολλοί. Από τους 150 εθελοντές που προσέρχονται στη Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών αποφοιτούν αισίως περί τους 15: επανδρώνουν τις Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφών και οι δύσκολες μέρες συνεχίζονται. Ανάλογα με τις αποστολές της ομάδας τους ρυθμίζεται και η εκπαίδευσή τους σε ειδικά σχολεία: ανορθόδοξου πολέμου, αλεξιπτωτιστών, ειδικών όπλων κλπ. Για τους βατραχανθρώπους «η μόνη εύκολη μέρα ήταν η χθεσινή. Απλώς επειδή έχει περάσει». Λέξεις όπως φόβος, πείνα, κούραση, πόνος δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιό τους. «Η δουλειά μας είναι θάλασσα - ακτή, ακτή - θάλασσα συνέχεια. Είμαστε σαν πραγματικά αμφίβια όντα. Η δεύτερη φύση μας είναι το νερό και φίλοι μας τα ψάρια», λέει ένας βατραχάνθρωπος.

Οσες ώρες και αν βρίσκονται στη θάλασσα δεν καταλαβαίνουν από κρύο. Οπως λένε και οι ίδιοι, «όλα ξεπερνιούνται. Ολες οι δυσκολίες είναι στο μυαλό. Οταν παίρνεις μέρος σε μια επιχείρηση δεν υπολογίζεις τίποτε. Τα ξεχνάς όλα ­ και το σκοτάδι και το νερό». ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ





Δυνάμεις Πεζοναυτών

Εκπαιδεύονται σε αποβατικές ενέργειες με πλοία του Στόλου και πλωτά μέσα των Ειδικών Δυνάμεων. Η εκπαίδευσή τους, τα στελέχη τους και οι ασκήσεις τους είναι κοινές με τις υπόλοιπες δυνάμεις καταδρομών. Τάγματα πεζοναυτών 521ΤΠΝ, 505ΤΠΝ, 575ΤΠΝ είναι οι μονάδες υπηρεσία των Ελλήνων Πεζοναυτών ( Βόλος, Χαλκίδα).



Μετά το τέλος του B' Π.Π. έγιναν αρκετές προσπάθειες οργάνωσης μονάδων ανάλογων των Πεζοναυτών, που όμως δεν καρποφόρησαν. Στα μέσα της δεκαετίας του '60 δημιουργήθηκαν δοκιμαστικά τμήματα πεζοναυτών και μετά την ικανοποιητική τους απόδοση σε διάφορες ασκήσεις αποφασίστηκε η δημιουργία ενός σώματος Πεζοναυτών οργανωμένου με βάση τα αμερικάνικα πρότυπα. Έτσι, στα τέλη του 1967 το 32ο Σύνταγμα Πεζικού μετονομάζεται σε 32ο Σύνταγμα Πεζοναυτών και αλλάζει η δομή του. Το 1974 το Σύνταγμα αναδιοργανώνεται και λαμβάνει μορφή Ταξιαρχίας (32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών) προικοδοτούμενο με μέσα υποστήριξης που αυξάνουν την ισχύ του.

Τα Τάγματα Πεζοναυτών έχουν βασικά τη σύνθεση Ταγμάτων Πεζικού, αποτελούμενα από 3 Λόχους Κρούσεως, 1 Λόχο Υποστηρίξεως Τάγματος (ΛΥΤ) και το Λόχο Διοικήσεως. Ο κάθε Λόχος Κρούσεως διαθέτει 3 Διμοιρίες των 3 Ομάδων και 1 Διμοιρία Υποστηρίξεως, που αποτελείται από Ομάδα Πολυβόλων με 6 στοιχεία, την Ομάδα Όλμων με 2 στοιχεία και την Ομάδα Αντιαρματικών με 6 στοιχεία. O ΛΥΤ είναι χωρισμένος σε Διμοιρία Όλμων με 2 Ομάδες των 2 στοιχείων η κάθε μία, Διμοιρία Αντιαρματικών με μια Ομάδα 4 στοιχείων MILAN και μια Ομάδα 4 στοιχείων Π.Α.Ο. των 106mm, Διμοιρία πολυβόλων με μια Ομάδα 6 στοιχείων πολυβόλων M-2HB των 12,7 mm, Διμοιρία Πυραύλων με μια Ομάδα 4 πυραύλων ΚΕΡΑΥΝΟΣ, Διμοιρία Σκαπανέων και Διμοιρία Διοικήσεως.

Οι Πεζοναύτες πρόσφατα διαχωρίστηκαν από τις Ειδικές Δυνάμεις (Καταδρομείς – Αλεξιπτωτιστές) και αποτελούν πλέον ξεχωριστές Μονάδες. Οι Μονάδες των Δυνάμεων Πεζοναυτών (ΠΖΝ), δεν εφαρμόζουν τις δραστηριότητες και την εκπαίδευση των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, αλλά ακολουθούν ιδιαίτερη εκπαίδευση, προσαρμοσμένη κυρίως στον τακτικό αγώνα και στην αμφίβια εκπαίδευση, σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό. Από τα αντικείμενα των Ειδικών Δυνάμεων, διατηρούνται μόνο εκείνα που κρίνονται απαραίτητα για τη βελτίωση των σωματικών και ψυχικών ικανοτήτων των Πεζοναυτών.
Όσοι επιλέγονται να υπηρετήσουν ως Πεζοναύτες κατατάσσονται στο 505 Τάγμα Πεζοναυτών (ΒΟΛΟΣ), το οποίο λειτουργεί και ως Κέντρο Εκπαιδεύσεως. Σύμφωνα με την Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ/ΔΕΔ), τα κρια κριτήρια Πεζοναυτών συνοψίζονται στα εξή:
  • Να είναι ικανοί κατηγορίας πρώτης (Ι1)
  • Να έχουν ανάστημα άνω του 1.65 μ.
  • Να είναι πλήρους θητείας ή ΥΠΕΚ 9μήνου
  • Να είναι τολμηροί και πειθαρχημένοι
  • Να μην είναι χαρακτηριστικά υπέρβαροι
  • Να μην προέρχονται από αναβολή για λόγους υγείας
Οι κατατασσόμενοι στους πεζοναύτες (505 ΤΠ/Ν-ΚΕΝ) δεν επιλέγονται για ΕΛ.ΔΥ.Κ., ενώ η μοριοδότηση των υπηρετούντων στις μονάδες ΠΖΝ κληρωτών οπλιτών για την πρόσληψη των επιθυμούντων σε υπηρεσίες του Δημοσίου ή ως ΕΠ.ΟΠ., θα συνεχίσει να γίνεται μέχρι και τις Ε.Σ.Σ.Ο. του έτους 2007. Από 1 Ιανουαρίου 2008 δεν θα υφίσταται ανάλογη μοριοδότηση. Οι πεζοναύτες και οι κληρωτοί οπλίτες όλων των Όπλων-Σωμάτων (Ο-Σ) που τοποθετούνται στις μονάδες της Ταξιαρχίας υπηρετούν σ' αυτή μέχρι απολύσεώς τους, εκτός των παρακάτω περιπτώσεων:
  • Εφόσον διαπιστωθεί από το 505ΤΠ/Ν-ΚΕΝ κατά την κατάταξη, ότι δεν πληρούν τα κριτήρια επιλογής
  • Όταν μεταβληθεί η σωματική τους ικανότητα από Ι1 σε Ι2-3-4
  • Εφόσον μεταπέσουν σε κατηγορία θητείας, ΥΠΕΚ 6 ή 3 μηνών. Διευκρινίζεται ότι αναφορές για μετάταξη ή μετάθεση λόγω μειωμένης σωματικής ή ψυχικής αντοχής δεν θα λαμβάνονται υπόψη
Οι οπλίτες των λοιπών μονάδων – υπομονάδων της Ταξιαρχίας που προέρχονται από τα αντίστοιχα Ο-Σ (πλην Πεζικού), δεν είναι απαραίτητο να πληρούν τα κριτήρια των Πεζοναυτών, είναι αμετάθετοι και η τοποθέτησή τους εξαιρείται της γενικής πορείας των λοιπών στρατευσίμων. Η απόσπασή τους επιτρέπεται μόνο για μονάδες της Ταξιαρχίας, εφόσον το επιβάλλουν επιχειρησιακές ή υπηρεσιακές ανάγκες και έχουν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο παραμονής.
Όπως είπαμε, οι Πεζοναύτες είναι οργανωμένοι με βάση τα αμερικάνικα πρότυπα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ενσωματωμένη οργανικά τη δική του δύναμη τεθωρακισμένων και πυροβολικού (μία Ίλη Μέσων Αρμάτων και μια Πυροβολαρχία). Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Πυροβολαρχία αυτή είναι πλήρως αερομεταφερόμενη, καθώς οι Πεζοναύτες που την επανδρώνουν έχουν περάσει την εκπαίδευση αλεξιπτωτιστή και συντηρούν την ικανότητα αυτή κανονικά. Κλιμάκια Μηχανικού και Διαβιβάσεων μαζί με κλιμάκια Υγειονομικού, Εφοδιασμού και Μεταφορών, Υλικού Πολέμου κ.α., διατίθενται για την πλήρη κάλυψη των αναγκών, ενώ για την εξυπηρέτηση των Πεζοναυτών το Π.Ν. διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό πλοίων της Δ.Π.Α..